4seasons world

Photobucket
Sekarang nie dh start keje.. Sngt letih tp mmg dh adat klu dh keje so just take it as a challenge to me to be a better person in life. Dh keje bru tau mcm mane susah mak ayah cri duit untuk kite.. Sngt susah.. Tp bile dh dpt duit sngt berbaloi.

Tuesday, February 28, 2012

Apam Pelangi

Assalamualaikum.. Hari ni nk kongsi resepi apam pelangi... Cara nk buatnya sama macam apam polka dot tp yg ni dlm bentuk sebiji kek... Resepi ni saya dpt dr internet.. apam nie saya 1st time buat.. so hasilnya x berapa ok sngt.. hehe... So let's go check it up the ingredients..

Bahan-bahan

4 biji telur ( saya guna gred A)
2 tsp ovalatte
200 gm gula halus
250 ml santan/susu cair/susu segar ( kalau guna santan rasanya akan berbeza berbanding guna susu cair or segar)
1 tsp esen vanilla (kalau nk letak lebih pun ok)
1tsp baking powder
300 gm tepung gandum
Pewarna

Langkah-langkah

1. Pukul telur, ovalatte dan gula halus sehingga kembang. (better guna mixer)
2. Masukkan santan/susu cair/susu segar dan esen vanilla. gaul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. gaul lagi sehingga sebati semua adunan.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan.
5. Masukkan ke dalam loyang mengikut kreativiti masing-masing.
6. Kukus selama 1 jam 5 minit atau sehingga masak. Sebelum masukkan loyang kedalam periuk kukus, saya biasanya akan panaskan dahulu periuk kukus.

Jadi, nie laa hasilnya setelah masak.. Selamat Mencuba.... (^.^)v




No comments:

Post a Comment

Popular Posts