4seasons world

Sekarang nie dh start keje.. Sngt letih tp mmg dh adat klu dh keje so just take it as a challenge to me to be a better person in life. Dh keje bru tau mcm mane susah mak ayah cri duit untuk kite.. Sngt susah.. Tp bile dh dpt duit sngt berbaloi.

Tuesday, October 16, 2012

Chocolate Chip Muffin

Chocolate Chip Muffins Recipe

·                                 Serves: Makes about a dozen muffins with cupcake case measuring 5cm in diameter by 3cm in height
·                                 Prep: 20 mins
·                                 Cook: 20 mins
Tips for making the chocolate chips float up (not sinked) after baking: use mini chocolate chip morsels and fold in the chocolate chips into the batter only when ready to bake. If they still sink, coat the chips in some flour before folding them.

In addition to the ingredients listed below, you need the following tools: sieve, large bowl & wooden spoon, disposable baking cases and muffin baking tray
  • 200 grams plain flour
  • 1/2 tbsp baking powder
  • 1 tbsp cocoa powder
  • 150 grams caster or super fine sugar
  • 125 ml milk
  • 1 tsp pure vanilla extract
  • 1 1/2 eggs beaten
  • 65 grams butter softened
  • 150 grams mini chocolate chips divided
  1. Sift flour, baking powder, cocoa powder and sugar into a large bowl. Mix well.
  2. Add in milk, vanilla extract, eggs and butter; stir until just blended (and lumpy). Be careful not to over mix as it will result in a tough texture.
  3. Fold in 100g chocolate chips into the mixture. Place baking cases in muffin tins. Spoon the mixture into the cases until three-quarters full.
  4. Top the muffins with the remaining chocolate chips. Bake for about 20 minutes in preheated oven of 200°C (400°F), until they are nicely risen. Cool muffins on wire rack.
 Credit to : www.noobcook.com

Chocolate Lava Cake / Molten Lava Cake

Chocolate Lava Cake / Molten Lava Cake

(makes three 6-oz ramekin cakes)- 100g dark chocolate (example, Cadbury Old Gold 70% cocoa), cut to small cubes
- 100g unsalted butter, cut to small cubes
- 2 eggs
- 50g caster sugar
- 20g self-raising flour
To decorate (optional)- icing sugar and small sieve
- berries
- vanilla ice cream
Additional tools needed- spatula
- electric whisk (hand-held)
- oven safe ramekins (6-8 oz)
1. Melt dark chocolate and butter using either the microwave (see cooking note 3), a hot water bath or a double boiler (note: do not use direct stove heat or the ingredients will burn).
2. In a large bowl, use an electric whisk (you can whisk by hand too but it’s more tedious) to beat the eggs and sugar till the mixture turns pale and frothy. This will take a few minutes.
3. Pour melted chocolate/butter you prepared in step 1, into the egg mixture prepared in step 2. Stir in the flour. Use a spatula to mix everything evenly.
4. Grease your ramekins with some melted butter (so that the cake will come off cleanly when it is baked). Fill the ramekin almost 3/4 full with the chocolate mixture and bake in a preheated oven of 180C (356F) for about 10 minutes. Mine took exactly 11 minutes. The cake is deliberately slightly undercooked so as to achieve its ideal consistency which is runny in the middle (hence the name fondant/molten/chocolate lava) but if you over-bake it, you will get a super moist chocolate cake which is yummy too.
5. When it is baked, remove ramekin from oven and let cool for 1-2 minutes. Use a spoon to gently loosen the edges. Carefully invert the cake onto serving plate.
6. Serving suggestion: Use a sieve to dust icing sugar over the cake. Serve a scoop of vanilla ice cream and some berries at the side.

Credit : www.noobcook.com

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies Recipe

·                                 Serves: makes 24 cookies
·                                 Prep: 20 mins
·                                 Cook: 15 mins
  • 125 grams butter softened
  • 1/2 tsp pure vanilla extract
  • 75 grams caster or super fine sugar
  • 75 grams brown sugar
  • 1 egg
  • 150 grams plain flour sifted
  • 1/2 tsp baking soda sifted
  • 150 grams chocolate chips
  1. Beat butter, vanilla extract, sugars and egg in a bowl with an electric mixer until smooth; do not overbeat.
  2. Stir in sifted flour and baking soda. Fold in chocolate chips.
  3. Line tray with baking paper. Spoon one tablespoon of cookie mixture onto tray 5cm apart.
  4. Bake in preheated oven of 180°C for about 15 minutes. Cool cookies on wire rack. Store extras in air-tight container.
Credit : www.noobcook.com

Chicken Pot Pie

Chicken Pot Pie
Recipe adapted from Donna Hay’s Instant Entertaining
(Serves 4)
- 200g boneless chicken fillet, cut to bite sized chunks
- 1 leek, sliced thinly (see cooking note 1)
- 1 tbsp olive oil
- 2 tsp herbs (you can use sage, rosemary or thyme)
- 1 potato, peeled and diced
- 1 2/3 cup chicken stock
- 3 tbsp heavy/thickened cream
- 150g frozen vegetables (I use assortment of frozen carrots, peas and long beans)
- sea salt and freshly cracked black pepper
- 250g frozen puff pastry, thawed overnight in fridge or at room temperature for about 1/2 to 1 hour (see cooking note 2)
- 1 egg, beaten
- water
- oven
- pastry brush
- oven-safe shallow dish (the type without handle; you can substitute with ramekins)
- a work surface dusted with flour
- a rolling pin dusted with flour

1. Heat oil in a large pan and add leek. Cook for about 4 minutes, or until soft.
2. Add chicken, potato, herbs and chicken stock. Simmer for about 10 minutes (with lid partially closed) and add the frozen vegetables.
3. Continue simmering for another 5 minutes, or until the chicken are cooked and potatoes are soft. Stir through the cream and season with salt and pepper.
4. Spoon the mixtures into ovenproof dishes.
5. Dust the roller and surface you are working on with some flour. Cut a portion of the puff pastry.
6. Roll out the dough as thin as you can (about 1 to 3 mm). Cut out a piece of rolled puff pastry dough to cover the dish. Secure the edges with water.
7. Crimp the edges with a fork and poke holes (very gently) all over the top with the fork.
8. Using a pastry brush, brush egg all over the puff pastry so that it will have a nice sheen after baking.
9. Bake in preheated oven of 200C (392F) for about 15 minutes, till the puff pastry is puffy and golden brown.

Credit : www.noobcook.com

Tuesday, September 18, 2012

Dunia Baruku...

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.. Dah lame x mnjeguk ke blog nie.. Mmg dh bersawang sngt.. Actually x de ape yg nk dicoretkan di dada blogku ini.. Tp hari nie saje laa mncurahkan perasaan & pengalaman sepanjang bergelar seorang yg berkerjaya.. So, that's it. Dunia baruku adalah dunia kerjaya.. Sudah 2 bulan 2 minggu gelaran seorang pekerja disandang di bahu.

Sebelum nie, time study sngt2x x sbr nk masuk alam pekerjaan. Tp bile dh tempuh, ok laa.. Jauh dr apa yang dibayangkan.. Mcm orang ckp, time keje nie laa nak jumpe mcm2 ragam orang n tepuh sesuatu yang baru. So, dh masuk alam pekerjaan nie kene laa pndai bgaul dgn orang n adapt dengan new enviroment.. So, dh 2 bulan berada dlm company nie, dh boleh analyse a few ragam manusia n masalah dalam organization..

1. Dlm organization ade a few crony. Ingatkan time study dlu je ade kroni2 nie, dlm organization pown ade jgk.

2. Staff department lain akan buat 'ketupat' psl staff department lain atau joint venture antara department untuk 'attack' someone in the company.

3. Ade staff yg talam dua muka. dpn ckp lain, belakang ckp lain.

4. Kene marah dgn supervisor. Klu new staff mmg kecut gak ar.. X penah kena marah mcm 2.. Time study pown lec x marah sngt.

5. Sngt presure klu keje ade yg outstanding or client x boleh nk reach.. Sngt geram..

So, that's a few ragam2 manusia n prob dlm organization. So, bile dh keje nie kene pndai sesuaikan diri dengan keadaan n make sure jgn buat something yg boleh staff lain take it n make up some stories yg x sdp dgr psl kite.

Ok.. That's all untuk hari ni.. Coretan yg x brape nk best tp sngt lega bile dh dicoretkan di dada blogku yg x sberape nie..


Tuesday, June 12, 2012

Tips mencegah Osteoporosis Yang Banyak Menyerang kaum Perempuan

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Hari nie saya nk bg tips bagaimana seseorang itu boleh mencegah dirinya daripada penyakit osteoporosis yang kebanyakannya berlaku dalam kalangan kaum wanita. Tips ini saya perolehi daripada buku karya Khalid Al-Sayyid Abdul Al-'Al dalam bab 'Cara Untuk Sihat Dan Cantik'.

Sunday, June 10, 2012

Review: Rooftop prince

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. dah lame x menjeguk blog nie.. internet connection menjadi penghalang untuk saya meng'update' blog ( padahal malas, hehehe)...

So hari nie saje nak buat review untuk drama korea terbaru iaitu Rooftoop Prince.. 


Yong Tae-Mu (Lee Tae-Sung), selepas membunuh sepupunya yang hilang di Amerika Syarikat (AS), kembali ke Korea, mendakwa bahawa sepupunya, Yong Tae-Yong (Micky Yoochun), tidak dapat ditemui di New York, US. Sementara itu, Tae-mu telah mempunyai hubungan rahsia dengan Se-na (Jung Yoo-batu).

Dua tahun selepas kehilangan Tae-Yong, empat orang lelaki berpakaian dalam pakaian era Joseon, jatuh ke atas bumbung rumah Park-ha (Ha Ji-min). Pemimpin mereka mendakwa bahawa dia adalah Putera Mahkota Joseon (Micky Yoochun), bersama-sama dengan rombongannya Song Man​​-bo (Lee Min-ho), Woo Yong-sool (Jung Suk-won), dan Chi-san (Choi Woo -shik). Satu hari, Putera Mahkota Lee Gak melihat Se-na yang menyerupai isteri tercinta beliau, yang ditemui lemas dalam abad ke-18. Beliau yakin telah berlaku kelahiran semula.

Sementara itu, presiden syarikat Yeo (Ban Hyo-jung) telah tersilap dengan menganggap Lee Gak adalah cucunya, Yong Tae Yong, kerana wajah mereka yang seiras dan  percaya bahawa cucunya yang lama menghilang akhirnya kembali. Lee Gak menyedari bahawa dia telah mengembara 300 tahun  ke tahun 2012 di Seoul, adalah untuk mencari kebenaran di sebalik kematian misteri kematian isterinya.

Dalam usaha untuk mendekati Se-na, yang juga pembantu peribadi Presiden Yeo, Lee Gak berpura-pura bahawa dia adalah Tae-yong. Tae-mu, percaya bahawa dia membunuh sepupunya di New York, berasa terancam apabila dia mendengar berita bahawa Tae-Yong telah kembali dan mula bekerja dalam syarikat.Sebaliknya, Park-ha terkejut, dan agak sedih dengan berita bahawa rakan baru yang memanggil dirinya Putera Mahkota, sebenarnya, cucu kepada Ketua Pegawai Eksekutif. Tetapi tidak lama, beliau menyedari bahawa dia mencintai Lee Gak, dan merasa sedih sebagai putera Lee Gak menghampiri Se Na untuk menyelesaikan misteri kematian puteri .

Wahai Hati

Wednesday, May 2, 2012

Telur Masak Kicap

Assalamualaikum para blogger n pembaca blog nie... hehehe... (ade ke pembaca blog nie??) dh lama tak update blog.. dh bersawang blog nie... so skrang dh abis blaja n ade masa yg amat panjang untuk uruskan blog nie... hehehe... So hari ni nk berkongsi resepi yg amat simple.. Telur Masak Kicap... Mmg simple.. So let's check it out the ingredients..


Telur (ikut suka berapa banyak nk)
2 ulas Bawang Putih
1 ulas Bawang Merah
3-4 biji Cili Api
1 sudu besar Cili kering kisar
Kicap Manis
Sos Cili

first, goreng telur.
then, masukkan bawang merah, bawang putih, cili api dan halia. goreng sampai naik bau.
masukkan cili kering kisar smpai cili masak.
masukkan air masak, kicap n sos cili.
tunggu shingga mengelegak. tutup api n sedia untuk dihidangkan.

So, nie laa hasilnya.. x brape nmpk sngt telurnya coz juz gune 4 biji je.. untuk makan ngan adik2..

Selamat Mencuba!!!!

Sunday, March 18, 2012

Final Exam for December 2011 Session juz around the corner

Assalamualaikum & salam 1Malaysia.. hehe... Pejam celikx2 dh nk smpai penghujung bln 3... Dan ini bermakna final exam untuk sesi ni semakin hampir.. Takotnya nk final ni... Nie final exam yg mmg final untuk sem 6 ni.. lpas nie lpak kt umah or cri kerja b4 smbung blaja blek... semoga sem ni bleh wat yg terbaik n antara terbaik semua sem... Doakan semoga boleh buat terbaik jgk untuk final projek.. Amin.... (^.^) Tp sem ni mmg terbaik sbb exam juz 3 hari je... So bleh blek KL awal.. x sbrnya... Mmg terbaik sem ni.. Sbelum2 nie lmbt habis wlaupun paper x byk... So hopefully bleh wat yg terbaik n pass with flying colours this semester..

Jadual Final Exam... Get Ready!!!

Tuesday, February 28, 2012

Apam Pelangi

Assalamualaikum.. Hari ni nk kongsi resepi apam pelangi... Cara nk buatnya sama macam apam polka dot tp yg ni dlm bentuk sebiji kek... Resepi ni saya dpt dr internet.. apam nie saya 1st time buat.. so hasilnya x berapa ok sngt.. hehe... So let's go check it up the ingredients..


4 biji telur ( saya guna gred A)
2 tsp ovalatte
200 gm gula halus
250 ml santan/susu cair/susu segar ( kalau guna santan rasanya akan berbeza berbanding guna susu cair or segar)
1 tsp esen vanilla (kalau nk letak lebih pun ok)
1tsp baking powder
300 gm tepung gandum


1. Pukul telur, ovalatte dan gula halus sehingga kembang. (better guna mixer)
2. Masukkan santan/susu cair/susu segar dan esen vanilla. gaul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. gaul lagi sehingga sebati semua adunan.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan.
5. Masukkan ke dalam loyang mengikut kreativiti masing-masing.
6. Kukus selama 1 jam 5 minit atau sehingga masak. Sebelum masukkan loyang kedalam periuk kukus, saya biasanya akan panaskan dahulu periuk kukus.

Jadi, nie laa hasilnya setelah masak.. Selamat Mencuba.... (^.^)v

Popular Posts